maandag, oktober 23, 2006

Good practices


Goede praktijkvoorbeelden of in het Engels 'good practices'; de voorbije week leek zowat iedereen die ik tegenkwam ernaar op zoek.

Woensdag was ik in Leuven op de vormingsbijeenkomst 'Manifest Aanwezig', over Fair Trade en duurzame ontwikkeling in het beleid van de Vlaamse gemeenten. Er is al veel bereikt in twee jaar campagne voor 'Fair-Trade-gemeenten', maar er blijven nog evenveel dromen en wensen over. Die wensen zien de deelnemers vooral in 'good practices', lokale geslaagde praktijkvoorbeelden die de aarzeling elders kunnen wegnemen en die enthousiasmerend kunnen zijn voor andere gemeenten.

In Brussel kwamen afgelopen zaterdag vertegenwoordigers van de jeugdbewegingen en NGO's samen voor een evaluatie van VerdraaiDeWereld. In de Café de Fiennes hing een optimistisch sfeertje. Beide groepen, jeugdwerk en NGO's, zouden heel graag actief contact blijven houden en VerdraaiDeWereld als een soort label behouden. We moeten de eigenheid van het jeugdwerk en van de NGO's bewaren, maar er zijn voldoende raakvlakken waar we concreet kunnen samenwerken. Ook hier was er vraag naar 'good practices'.

De zotste ervaring had ik op het Provinciaal Kabaal!?! in Leuven, waar een klein maar dapper groepje jongeren van Hoegaarden en omstreken enthousiast maar genuanceerd plannen maakte om in hun school of jeugdbeweging een originele actie voor Eerlijke Handel op poten te zetten. Wie weet komen hun uitgewerkte actiemodellen volgend jaar in een 'groot verzameld werk der goede praktijkvoorbeelden'.

21 en 22 oktober 2006 was het weekend van de Duurzame Ontwikkeling.

In mei 2004 publiceerde het Vlaams Overleg Duurzame Ontwikkeling een onderzoek, dat best interessant is, maar waaruit ik één citaatje wil meegeven.

“Ik zag onlangs een TV-programma waarin gesteld werd dat in een supermarkt dat in de rayon Bio niet verkocht werd. Klanten waren niet of nauwelijks geïnteresseerd. Het is allemaal duurder en het schrikt af. Ik denk dat de keuze voor WereldWinkel-producten er komt als er meer inzicht komt in het waarom. Dit is enkel te bereiken door sensibilisering.“
(een ambtenaar)


Waarschijnlijk geschreven door een saaie ambtenaar vanachter zijn bureau, maar het kan voor ons een duwtje in de rug zijn om in het beleidsplan voldoende aandacht te vragen voor sensibilisering. Maar we kunnen ook alvast elk ons steentje bijdragen door 'good practices'. En dat mogen gerust anekdotische voorbeelden zijn :-)

Geen opmerkingen: