woensdag, juni 14, 2006

Solidariteit met Bangladesh (deel 2)

Op 11 april 2006 werd zowel in Bangladesh actie gevoerd voor veiligheid in de kledingindustrie alsook uit solidariteit in andere landen (België, Nederland, Frankrijk, Engeland…). Met een brandweerwagen manifesteerde de Schone Kleren Campagne voor de ambassade van Bangladesh.

De vakbonden en NGO’s van Bangladesh vragen structurele maatregelen om ongevallen in de toekomst te vermijden. Niet alleen de bedrijven moeten zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Ook de overheid moet haar verantwoordelijkheid opnemen.

De laatste jaren heeft de internationale Schone Kleren Campagne (Clean Clothes Campaign) de aandacht gevestigd op de grote nood aan structurele maatregelen om een einde te maken aan de systematische en voortdurende schendingen van de arbeidsrechten in de kledingindustrie van Bangladesh. Zij heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat de kledingarbeiders de wanhoop nabij waren en gefrustreerd geraakten. Samen met vakbonden en NGO's heeft ze met aandrang de kledingmerken, de werkgevers en hun federaties opgeroepen om onmiddellijk actie te ondernemen. Maar ondertussen is er veel gepraat en zijn er slechts minimale verbeteringen gekomen voor de kledingarbeid(st)ers. Zo weinig dat velen van hen vinden dat ze niets te verliezen hebben en zich richten tegen de fabrieken waarvan ze in feite afhankelijk zijn.

Op maandag 22 mei braken massale en ernstige onlusten uit in de kledingindustrie van Bangladesh. Tot wanhoop gedreven door hongerlonen en onmenselijke arbeidsomstandigheden, kwamen tienduizenden arbeid(st)ers op straat. Honderden fabrieken werden in brand gestoken of beschadigd. Er werden optochten gehouden, barricades opgeworpen en auto's in brand gestoken. Gevechten braken uit tussen aan de ene kant protesterende arbeiders en anderzijds managers en werkgeversvriendelijke groepen, politie en andere veiligheidsdiensten. De dood van 3 arbeiders is bevestigd. Officieuze berichten melden 5 doden. Er zijn honderden gewonden. Vele van de aangevallen fabrieken produceren voor Westerse kledingondernemingen. De toestand is slechts sinds 8 juni, na meer dan 14 dagen, enigszins genormaliseerd.

Lees meer op
www.11.be
www.schonekleren.be
www.cleanclothes.org

Geen opmerkingen: