zaterdag, juni 17, 2006

Duizenden mensen betogen voor een menselijk asielbeleid















In Brussel hebben duizenden mensen betoogd voor een menselijk asielbeleid. De politie telde vierduizend manifestanten, volgens de organisatoren waren het er ruim dubbel zoveel. De betoging was een initiatief van UDEB, de beweging van mensen zonder papieren, van humanitaire verenigingen en van vakbonden.

















De manifestanten vroegen zekerheid voor mensen die al jaren in ons land zijn en hier hun leven hebben opgebouwd. Ze willen ook duidelijke criteria voor alle asielzoekers. "We pleiten voor duidelijkheid", zegt Jan De Volder van de Sint-Egidiusgemeenschap. De betogers kwamen uit alle delen van het land. Ze stapten van het Zuid- naar het Noordstation.

bron vrtnieuws.net zaterdag 17 juni 2006

Solidariteit zonder grenzen

Alle kleuren van de regenboog waren vanmiddag omstreeks 14u vertegenwoordigd aan het zuidstation, om gezamelijk de strijd van de illegalen openlijk te steunen. Badend in de zon vertrok de lange stoet. Een golf van kleuren, kreten, dans en muziek overspoelde de Anspachlaan.

De papierlozen uit heel België reisden vanmiddag naar de hoofdstad: er kwamen mensen uit Verviers, Luik, Namen, Kortrijk, La Louvière, etc... Jan Piet Bauwers en Peter Vanderleyden, verantwoordelijken van de ABVV Leuven, vertelden dat ze 135 treintickets Leuven-Brussel betaalden aan allen die de betoging wouden bijwonen. "Wij willen ons steentje bijdragen in de strijd voor regularisatie, zegt Peter Vanderleyden, illegaliteit leidt tot miserie... en miserie, dáár zijn we tegen"













Met de slogan "ik ben belg en stem voor regularisatie" werd duidelijk Patrick Dewael met de vinger gewezen. Deze laatste zei recentelijk dat de belgen de illegalen NIET ondersteunen in hun strijd voor regularisatie. Maar het aantal aanwezigen evenals het aantal sociale groeperingen bewezen het tegendeel.

Ali en Josphine Charlotte, beiden zonder papieren, wonen al tientallen jaren in België en wachten nog steeds op de behandeling van hun dossier.

"Ik ben geen volwaardig mens, zegt Ali, ik ben een aanvrager van het artikel 9.3, ik ben een clandestijn. Ik heb geen recht op vakantie, en ik moet 10 uur per dag voor 3 euro per uur werken"

Ook Joséphine Charlotte, oorspronkelijk uit Congo, spreekt over onrecht. Ze kwam vanochtend uit Charleroi om haar rechten te eisen. "We willen werken, zegt ze, om óók belastingen te mogen betalen en België daarmee te helpen!"

Ondertussen stapt de menigte voort. De stoet is eindeloos, en de sfeer op z'n best: kleuren vloeien dooreen, talen mengen zich, Afrikaans gedrum met Peruaanse fluiten, oud en jong, belg en niet Belg, samen hand in hand voor hetzelfde doel: de illegalen uit de schaduw van de steden te trekken, opdat ze waardig kunnen leven.




indymedia.be

Geen opmerkingen: