Wijl kerzen ongepit, verkocht, de toekomst gecastreerd,
de economie op volle toeren naar de afgrond
zwarte gaten maakt.

luidgesproken dagboek van een andersglobalist
Informatie over het evenement
Organisator: Fans of Muntazer al-Zaidi
Soort: Feest - Benefiet
Netwerk: Global
Datum en plaats
Datum: woensdag 31 december 2008
Tijd: 0:05 - 23:55
Locatie: Anywhere & Everywhere
www.facebook.com/event.php?eid=40414780901
Oneworld | Kenia kiest Peace Heroes Oneworld - 18 dec 2008 Een jaar na de rellen rond de verkiezingen in Kenia is het tijd voor een ander geluid uit het land. Het Nederlandse Butterfly Works en Media Focus on Africa ... |
Mondiaal Magazine | Jaaroverzicht januari 2008: Rellen in Kenia Mondiaal Magazine - 15 dec 2008 15 december 2008 (MO/IPS) - Na de verkiezingen breken in Kenia hevige rellen uit. In Chili opent de politie het vuur op een Mapuche. ... |
Zaterdag 29 november gaat in Doha de tweede VN-conferentie ‘Financing for Development’ van start. Honderden deelnemers van de Verenigde Naties en vertegenwoordigers van NGO’s zullen zich buigen over de impact van de financiële crisis op ontwikkelingslanden.
Vandaag, zoals gisteren en morgen, sterven er 26.500 kinderen op de wereld.
Om het even duidelijker te maken:
Dat is:
· 1 kind elke drie seconden
· 18 kinderen elke minuut
· De dodentol van de Aziatische tsunami van 2004 elke week
· De dodentol van de oorlog in Irak elke 15 tot 36 dagen
· Bijna 10 miljoen kinderen elk jaar
· Ongeveer 80 miljoen kinderen stierven tussen 2000 en 2008.
De stille moordenaars zijn armoede, honger, groeiende sociale ongelijkheid, eenvoudig te genezen aandoeningen en ziektes.
Zij zijn de grootste slachtoffers van de voedselcrisis en de huidige financiële crisis. Zij zijn de dodelijke slachtoffers van de mondiale belastingevasie naar de belastingparadijzen. Zij zijn de overtolligen van de vrije markt, de gedumpten in het casinokapitalisme.
In weerwil van de schaal van deze dagelijkse voortwoekerende katastrofe is dit nauwelijks nog nieuws. Laat staan belangrijk nieuws. De wereld heeft andere zorgen in prime time.
Zaterdag 29 november gaat in Doha de tweede VN-conferentie ‘Financing for Development’ van start. Honderden deelnemers van de Verenigde Naties en vertegenwoordigers van NGO’s zullen zich buigen over de impact van de financiële crisis op ontwikkelingslanden.
Het is een schande dat diegenen die enkele weken nog goede sier met beloftes van veranderingen probeerden maken tijdens de G20 in Washington zich niet zullen vertonen in Doha.
Ook de Belgische politieke klasse heeft duidelijk belangrijker zorgen om het hoofd. Misschien B-H-V? Het stilvallen van de communautaire dialoog? Het laten ontslaan van lastige bloggers? Het op gang trekken van de regionale verkiezingen?
De Belgische regering stuurde geen enkele officiële vertegenwoordiger naar Doha.
Eigen volk eerst? Nooit gedacht?
NEW YORK, 20 november 2008 (IPS) - Nu de economische crisis begint door te sijpelen naar ontwikkelingslanden is het spannend wat de rijke landen nog met hun oude beloften doen. Over anderhalve week staat er een belangrijke topconferentie over Financiering voor Ontwikkeling op stapel in Doha. Veel staatshoofden geven zich op.
De G20-bijeenkomst van vorige week was maar een klein topje, lijkt het oliestaatje Qatar te willen zeggen. De conferentie van 29 november tot 2 december wordt pas een echte wereldtop, waar alle 192 lidstaten welkom zijn. “Het aantal staatshoofden en regeringsleiders dat zich heeft opgegeven neemt toe”, zegt VN-ambassadeur Nassir Abdelaziz al-Nasser. “Maar ook VN-directeuren, bedrijven en maatschappelijke organisaties worden verwacht.”
Financiering voor ontwikkeling
De ontmoeting in de hoofdstad Doha is een evaluatie van de eerste conferentie over Financiering voor Ontwikkeling in het Mexicaanse Monterrey, in maart 2002. Op die conferentie werd bevestigd dat ontwikkeling een verantwoordelijkheid is van zowel arme als rijke landen.
“Ontwikkelingslanden beloofden hun economische beleid te verbeteren, terwijl rijke landen meer hulp zouden gaan geven, schuldenlasten verlichten en een wereldeconomie creëren die positief is voor investeringen en groei”, zegt de ondersecretaris-generaal voor Economische en Sociale Zaken van de VN, Sha Zukang.
Tussen belofte en daad ligt echter een grote kloof. Volgens Zukang laat de huidige financiële crisis zien dat de internationale gemeenschap faalt in het aanpakken van structurele problemen. De conferentie in Doha biedt een uitgelezen kans om het juiste signaal af te geven.
Slotverklaring
Aan de slotverklaring wordt al lang gesleuteld door onderhandelaars. De tekst zal gaan over de crisis, handel, ontwikkelingshulp en over andere, innovatieve manieren om geld te verkrijgen voor ontwikkelingslanden.
Een Aziatische ambassadeur tempert het optimisme door te benadrukken dat het geen donorconferentie is. Er zullen dus geen concrete financiële toezeggingen komen, zegt hij, al weet je nooit wat er gebeurt met de emir van Qatar, sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani, want die houdt wel van een verrassing. Op een vorige conferentie kondigde hij plots de oprichting aan van een nieuw fonds, van en voor ontwikkelingslanden, met een startkapitaal van 20 miljoen dollar (16 miljoen euro).
Volgens ambassadeur Al-Nasser is dat een belangrijk punt voor Qatar: het verbeteren van de Zuid-Zuidsamenwerking. Om die reden heeft het land bijvoorbeeld ook een topconferentie met Latijns-Amerikaanse landen gesponsord. “Dat thema willen we in de onderhandelingen dus zeker aan de orde laten komen”, aldus Al-Nasser.
IPS(FM, JS)
Vlaanderen is de bosarmste regio in West Europa en toch wordt hier elke maand 18 hectare bos gekapt of 1 voetbalveld per dag. Dit is mogelijk omdat het om zonevreemde bossen gaat. Een op de vier bossen in Vlaanderen is zonevreemd. Dit zijn bossen die in het kader van ruimtelijke planning als woongebeid of als industriegebied ingekleurd zijn. We spreken dus over tienduizend hectare of bijna 4 miljoen bomen die onmiddellijk bedreigd zijn.
Het Lappersfortbos (19 hectare) in Brugge is het symbool dossier bij uitstek. Onlangs is 1,5 hectare van het Lappersfortbos al gerooid voor de aanleg van een dubbele rijbaan en nu wordt nog eens 3,5 hectare bedreigd. Fabricom GTI (onderdeel van de GDF Suez GTI holding) is eigenaar van deze 3.5 hectare en is van plan om er kantoren en loodsen te bouwen. De kapvergunning werd aan Fabricom GTI verleend door Burgemeester Patrick Moenaert.
Het kappen is zinloos: er zijn voldoende alternatieven (grondenruil) en daarenboven heeft Brugge nu al een grote leegstand aan bedrijfspanden (65 panden).
NavaNadi is een online actie gestart waarbij we rekenen op uw hulp. Met een paar muisklikken kunt u een email sturen naar de Burgemeester van Brugge en naar Fabricom GTI waarin u verklaart het niet eens te zijn met de huidige gang van zaken.
Door zoveel mogelijk emails te versturen hopen wij de ogen van de betrokken partijen te openen en hen te laten zien dat Vlaanderen de schaarse bossen die nog overblijven, niet wil verliezen.
Verstuur een mail naar Patrick Moenaert
Verstuur een mail naar Fabricom GTI
Meer info over het lappersfortbos en zonevreemde bossen vindt u op onderstaande websites:
Le Concours de journalisme 2008 de l’UE
Concours européen sur les discriminations et la diversité ouvert aux journalistes de la presse écrite et électronique
Nederlandstalige versie zie onderaan
Le Concours de journalisme 2008 «Pour la diversité – Contre les discriminations» distingue les journalistes qui, par leur travail, contribuent à mieux faire comprendre à leurs lecteurs les avantages de la diversité et à lutter contre les discriminations dans la société. Les journalistes de la presse écrite et électronique des 27 États membres de l’UE sont invités à soumettre leurs articles sur les questions liées à la diversité ou aux discriminations basées sur l’origine raciale ou ethnique, la religion ou les convictions, l’âge, le handicap ou l’orientation sexuelle.
Les journalistes sont particulièrement encouragés à contribuer à la prise de conscience de la diversité dans le domaine de l’emploi et des discriminations multiples.
Des professionnels des médias et des experts de la lutte contre les discriminations choisiront 27 gagnants nationaux. Un jury européen choisira ensuite le grand gagnant et les deux seconds pour le prix européen. Les articles seront jugés sur la base de la valeur et de la pertinence de leurs informations, de la complexité de la recherche et de la préparation nécessaires, de leur originalité et de leur créativité ainsi que de leur impact sur le grand public.
Prix spécial sur les Roms
Le concours de cette année comprend un prix spécial sur les Roms, une communauté qui souffre souvent de la violence raciale, des discours de haine et de discriminations dans l’accès à l’emploi, l’enseignement, les soins de santé et les services publics et sociaux. Les journalistes sont invités à soumettre des articles dans cette catégorie spéciale qui traite des discriminations à l’encontre des Roms sur la base de l’origine raciale ou ethnique, de la religion ou des convictions, de l’âge, du handicap ou de l’orientation sexuelle. Comme les Roms souffrent souvent de discriminations pour plusieurs motifs, les articles sur les discriminations multiples sont particulièrement encouragés.
Qui peut participer?
Les journalistes de la presse écrite et électronique des 27 États membres de l’UE sont invités à participer au Concours de journalisme 2008. Les articles doivent avoir été publiés dans un titre de la presse écrite ou électronique entre le 1er janvier et le 31 octobre 2008. La rédaction principale du titre de presse dans laquelle l’article a été publié doit être établie dans un des 27 États membres de l’UE. Les articles doivent être soumis dans une des 23 langues officielles de l’UE et comprendre au moins 3 800 caractères (espaces compris).
Intéressé?
Il suffit de compléter le formulaire de candidature en ligne et de télécharger l’article. La date ultime de dépôt des articles est fixée au 31 octobre 2008. Veuillez lire attentivement le règlement du concours avant de soumettre votre article. Il n’y a pas de droit d’inscription.
www.journalistaward.stop-discrimination.info
De Journalistenprijs 2008
EU-brede competitie over discriminatie en diversiteit bedoeld voor journalisten van de gedrukte pers en internetjournalisten
De Journalistenprijs 2008 "Verschil moet er zijn. Discriminatie niet." is een eerbetoon aan journalisten die met hun werk een bijdrage leveren aan een beter algemeen begrip van de voordelen van diversiteit en de strijd tegen discriminatie in de maatschappij. Journalisten van de gedrukte pers en internetjournalisten van de 27 lidstaten worden uitgenodigd om artikelen in te sturen over vraagstukken van diversiteit of discriminatie op grond van ras of etnische afkomst, godsdienst of overtuiging, leeftijd, handicap en seksuele geaardheid.
Journalisten worden met name aangemoedigd om aandacht te besteden aan diversiteit op de werkvloer en aan discriminatie op meerdere gronden.
Mediaprofessionals en deskundigen op het gebied van discriminatiebestrijding zullen 27 nationale prijswinnaars selecteren. Een EU-jury zal vervolgens de drie winnaars van de EU-brede prijs kiezen. De inzendingen worden beoordeeld op hun nieuwswaarde, relevantie, onderzoeks- en voorbereidingsniveau, originaliteit en creativiteit, en ook op hun invloed op het grote publiek.
Speciale prijs voor een artikel over de Roma
Dit jaar wordt bijzondere aandacht besteed aan de Roma, een gemeenschap die vaak het slachtoffer is van racistisch geweld, haatzaaiende uitspraken en discriminatie op het gebied van werk, onderwijs, gezondheidszorg en openbare en sociale diensten. Journalisten worden uitgenodigd om voor deze speciale categorie artikelen in te zenden over discriminatie van de Roma op grond van ras of etnische afkomst, godsdienst of overtuiging, leeftijd, handicap of seksuele geaardheid. Aangezien de Roma vaak te lijden hebben van discriminatie op meerdere gronden, worden artikelen over meervoudige discriminatie in het bijzonder op prijs gesteld.
Wie kan er meedoen?
De Journalistenprijs 2008 is bedoeld voor journalisten van de gedrukte pers en internetjournalisten uit alle 27 EU-lidstaten. Inzendingen moeten zijn gepubliceerd in gedrukte of online-media tussen 1 januari en 31 oktober 2008. De hoofdredactie van het mediumkanaal waarin de inzending is gepubliceerd, moet gevestigd zijn in een van de 27 EU-lidstaten. Artikelen moeten zijn geschreven in een van de 23 officiële EU-talen en moeten minimaal 3800 tekens lang zijn (inclusief spaties).
Bent u geïnteresseerd?
U hoeft alleen het online-inschrijfformulier in te vullen en uw inzending te uploaden. De deadline voor inzendingen is 31 oktober 2008. Lees de deelnamevoorwaarden zorgvuldig door voordat u uw inzending instuurt. Deelname is gratis.
Dagelijks proberen immigranten de Middellandse Zee over te steken of de grens tussen de EU en de Oost-Europese buren, en dat terwijl het geboortecijfer in Centraal- en West-Europa afneemt. De vraag stelt zich dan ook welk beleid de EU bij z'n lidstaten moet stimuleren: de grenzen van de Unie versterken, illegale immigranten regulariseren, of beide opties ? Onze journalisten brengen verslag uit over heel Europa.
Duur: 14 minutenDoor Keltoum, Myriam van indymedia.be — 18/09/2008 - 03:25
In het Volkspark of Folketpark in Malmö (Zweden) is gisterenavond met een openingsceremonie het vijfde Europees Sociaal Forum op gang getrokken.
Vooraf zette de Zweedse organisatie van het forum voldoende vrijwilligers in om de vele bezoekers wegwijs te maken. In de Baltiskahallen, het inschrijvingscentrum, was het een drukte van jewelste om iedereen in te schrijven en informatie te verschaffen over mogelijke accommodatie. Daarna ging het in pendelbussen naar de openingsceremonie.
De ESF-deelnemers kunnen de komende dagen een keuze maken uit 260 workshops, conferenties en seminaries. 's Avonds kan iedereen genieten van een uitgebreid en gratis cultureel programma met in totaal 400 events. Ongeveer 200 Belgen zullen deelnemen aan het ESF.
De meeste activiteiten van het Europees Sociaal Forum zijn geconcentreerd in een aantal wijken van de stad. Er zijn speciale bussen ingezet om de deelnemers te vervoeren naar de verschillende locaties. De meeste seminaries en conferenties vinden plaats in scholen, volkshuizen en andere conferentiegebouwen. Ook in een aantal parken worden events georganiseerd. Het culturele luik omvat 400 activiteiten en is meer verspreid over de hele stad. Er zijn activiteiten in café's, cinema's, expo-ruimtes, culturele centra en in parken.Een moeilijk en lang proces
Een jaar lang heeft de Nordic Organising Comittee - de koepelorganisatie bestaande uit een 200 organisaties - gezwoegd om alles rond te krijgen. Zo'n groot event organiseren loopt niet altijd van een leien dakje. "De organisatie van dit Forum is een heel proces en heeft meer dan een jaar geduurd," zegt Petter Larsson, communicatieverantwoordelijke van het ESF.
Petter Larsson, communicatieverantwoordelijke van het ESF in Malmö
"Er was een strijd tussen Kopenhagen en Malmö om het Europees Sociaal Forum te organiseren. Een jaar geleden werd het dan beslecht in het voordeel van Malmö. Malmö heeft het gekregen omdat ze het financieel aankonden en ook betere voorzieningen hadden om een dergelijk Forum te organiseren. We zijn gestart met twee mensen in de organisatie en zijn nu met negen mensen voltijds aan het werk om het geheel te coördineren. We creëerden een koepelorganisatie, de Nordic Organising Comittee. Deze koepel stond open voor verschillende bewegingen uit het Noorden die mee in de organisatie wilden zitten. Een tweehonderdtal organisaties zijn toegetreden. Alle soorten sociale bewegingen zijn daarin vertegenwoordigd inclusief de vakbonden. Een 500-tal vrijwilligers helpen mee in de organisatie zowel vooraf als tijdens het Forum. Daarnaast zijn er ook 400 vertalers die de seminaries en conferenties simultaan vertalen in de belangrijkste talen. In totaal zullen er dus een 1000-tal vrijwilligers het Forum mee in goede banen leiden.
Het exacte programma voor het ESF heeft lang op zich laten wachten omdat het gehele proces om zo'n programma tot stand te brengen meer tijd heeft gekost dan we dachten. Er waren 800 voorstellen ingediend om workshops, conferenties of seminaries te organiseren. Deze hebben we gedurende de zomer teruggebracht tot 260 seminaries en conferenties. Het was een heel intensief maar belangrijk proces. Organisaties met gelijkaardige voorstellen werden bij elkaar gebracht om hun voorstellen samen uit te werken tot één activiteit. We noemen het 'the merging proces'. Het Forum is opgebouwd rond negen thema's. Naast de conferenties en seminaries hebben we met dit ESF ook een uitgebreid cultureel luik. Dit is uniek voor het ESF."
Situering Malmö
Malmö is de 3de grootste stad van Zweden met 275.000 inwoners. Malmö ligt in het uiterste zuiden en is met een acht kilometer lange kabelbrug verbonden met Kopenhagen. En ja, voor diegenen die het niet weten, de Zweden hebben in een referendum tegen de invoering van de Euro gestemd. Ze betalen alles in hun Zweedse Kroon (SEK). 100 Kroon is ongeveer 10 Euro. Malmö is een arbeidersstad, meer dan één derde van de inwoners zijn immigranten. De grootste groepen zijn Finnen, Turken en in inwoners van ex-Joegoslavië. De laatste jaren is het aantal Irakezen ook enorm toegenomen. Zweden is een land dat de meeste Iraakse vluchtelingen opvangt in Europa.
Vooral klimaat en het sociale Europa
"Deze namiddag is er de openingsceremonie. Het is één van de grotere bijeenkomsten met enkele bekende internationale sprekers. Donderdag en vrijdag zullen er voornamelijk seminaries, workshops en conferenties zijn. Zaterdagmiddag is de grote betoging met nadien een groot volksfeest in het park. De betoging vertrekt van Rosengart, een kansarme wijk die iedereen in Zweden als een grote probleemwijk beschouwt. Ik vind dit zelf niet echt een probleemwijk als je het vergelijkt met de suburbs in Londen en Parijs. Binnen de Zweedse context ziet men deze wijk wel als een groot probleem. Er wonen heel wat armen en immigranten. Naast de betoging organiseren we met het ESF ook heel wat seminaries en culturele events in deze wijk Rosengart.
De belangrijkste thema's zijn van dit Forum zijn volgens mij het thema klimaat en alles rond het sociale Europa. De Zweedse vakbonden zijn tot onze grote vreugde ook goed vertegenwoordigd in heel het proces. Er was de afgelopen jaren een enorme afstand ontstaan tussen de vakbonden en de andersglobaliseringsbeweging in Zweden. Ook vanuit Duitsland komt er een heel grote delegatie van de metaalvakbond IG Metal. De vakbonden voelen zich bedreigd na enkele uitspraken van het Europees Hof waarbij zowel de Zweedse als Duitse vakbond werden veroordeeld. Volgens het Europees Hof is de concurrentie en vrijheid van vestiging belangrijker dan de lokale loonafspraken. Deze vonnissen hebben de Zweedse vakbonden enorm kwaad gemaakt. Ze beseffen dat deze strijd enkel Europees kan gevoerd worden.
Er is ook een alternatieve conferentie georganiseerd door het Actionnetwork. Ze zijn van plan om enkele acties van burgerlijke ongehoorzaamheid te organiseren, onder andere een streetparty en een straatbezetting door de milieu-activisten. Ze organiseren ook een mars tegen een wapenfabrikant in Zweden die wapenonderdelen maakt, bestemd voor het Amerikaanse leger in Irak."
Deelnemers uit heel de wereld met een focus op Oost-Europa
"Er zijn momenteel 6.000 mensen ingeschreven via onze website. We verwachten 20.000 deelnemers. Het klinkt misschien te optimistisch maar dat is het niet. Voor het ESF in Athene in 2006 waren er maar 2.000 inschrijvingen vooraf maar er participeerden in totaal 35.000 mensen. Zeker voor de grote demonstratie op zaterdag verwachten we minstens 20.000 mensen. En dat is heel veel voor Zweden. Als we dit aantal bereiken, wordt het één van de grootste demonstraties in Zweden sinds Göthenburg en de grootste demonstratie in Malmö sinds 40 jaar. De meest deelnemers komen uit Zweden zelf. De overige deelnemers komen uit bijna alle landen van Europa. Daarnaast zijn er ook deelnemers uit verschillende landen buiten Europa. Rusland en Turkije komen elk met een delegatie van 200 man. Latijns Amerika stuurt ook een delegatie van meer dan 200 mensen. Ze hebben een eigen programma binnen het ESF. Ook uit Australië, de VS en Afrika zijn er deelnemers.
Een van de doelstellingen van dit ESF was om de Oost-Europese organisaties meer te betrekken bij het ESF. Bij de vorige Fora waren er heel weinig deelnemers uit Oost-Europa. We hebben hiervoor extra inspanningen geleverd. We hebben een Solidarityfund gecreëerd met 90.000 Euro dat voornamelijk gebruikt is om transport, logement en de inschrijving te voorzien voor de deelnemers uit Oost-Europa. We hebben bussen ingelegd tussen Malmö en de verschillende Oost-Europese landen om deelnemers op te halen. Vooraf zijn er ook mensen naar Oost-Europa gegaan om de organisaties daar te informeren over het ESF. We verwachten meer dan 1.000 deelnemers uit Oost Europa."
Accommodatie voor de deelnemers
"Ons grootse probleem was om genoeg accommodatie te voorzien voor iedereen. In zo'n klein stadje als Malmö zijn er niet genoeg hotels en hostels om iedereen te logeren. Alle betaalbare hotels en herbergen zijn volgeboekt. Er zijn een 500-tal solidarity accommodations, dat zijn mensen uit Malmö en omliggende gemeenten die hun huizen openstellen voor de deelnemers aan het ESF. Hier zullen vooral de vertaler logeren. Daarnaast zij er 2.300 massa-accommodatieplaatsen voorzien. Dit is vooral in scholen, grote gebouwen en campings. De camping met grote legertenten biedt plaats aan 1.500 deelnemers. Ook in Kristiana, een wijk in Kopenhagen, is er een grote circustent opgezet waar deelnemers kunnen overnachten."
Verwachtingen
"We verwachten een heel rustig forum, zeker als de politie haar beloftes nakomt. Ze beloven alvast om niet te komen in hun riot gear. Ze beloven ook een zachte op dialoog gebaseerde aanpak te hanteren tegenover de activisten. Dit was niet altijd het geval geweest in Zweden. In 2001, bij de grote betoging in Göteborg, heeft de politie naar mijn mening onnodig geprovoceerd. Sindsdien zijn ze veranderd van aanpak. Er zakken volgens onze informatie tussen de 1.000 a 1.500 politie-agenten af naar Malmö. Het is de grootste politie-operatie ooit in het Zuiden van Zweden.
Vanuit Zweeds perspectief is het ESF een kans voor de beweging om terug op het voorplan te komen. In 2000-2001 was de andersglobaliseringsbeweging enorm groot geworden in Zweden. Bewegingen als Attac verwierven in korte tijd een grote aanhang. Toen kwamen de rellen in Göteborg en de aanslagen van 9/11 met de hele 'war on terror'-politiek. Na de rellen in Götenborg kwam de beweging in een fase van introspectie en viel ze in duigen. Iedereen focuste zich op de War on Terror. Maar de 'war on terror' is nu iets normaals geworden. Niemand is er nog door gechoqueerd. Met de Amerikaanse bankcrashes komen de issues als effecten van globalisering en het kapitalisme terug. Het Forum wordt een nieuwe kans om aan te tonen dat de beweging een politieke tegenmacht kan worden. Op Europees vlak hoop ik dat het een grotere interactie teweegbrengt met Oost-Europa."
Openingsceremonie
Enkele duizenden activisten verzamelden in Folkespark voor de start van het vijfde Europees Sociaal Forum. Zowel nationale als internationale sprekers namen deel aan een twee uur durende openingsceremonie met speeches afgewisseld door optredens. Alvast enkele sfeerbeelden en thema's van dag één dag op het Europees Sociaal Forum.
Ander Europa
De sprekers veroordeelden in hun speeches stuk voor stuk de excessen van het het ongebreidelde kapitalisme en riepen op tot een andere Europa. Een andere Europa is volgens de sprekers niet enkel nodig maar onvermijdelijk.
Vakbonden
De Zweedse vakbondsmilitante Wanja Lunby veroordeelde de uitspraken van het Europees Hof die gericht was tegen de vakbonden. Ze riep de Europese vakbonden en sociale bewegingen op om samen strijd te voeren tegen de afbraak van de sociale rechten in Europa. "We zullen nooit aanvaarden dat de markt overheerst over de arbeidsrechten," zegt ze.
Klimaat
De opmerkelijkste spreekster is Vandana Shiva. Een vrouw die recht uit haar hart spreekt en het publiek weet te beroeren met haar woorden. "Ondanks alle de klimaattoppen heeft de overheid nog niets gedaan aan het probleem van klimaatsverandering," zegt ze. Ze vertelt over haar strijd samen met de boeren in India tegen gemanipuleerde gewassen die aan de boeren verkocht worden door Monsanto. Al meer dan 200 000 boeren hebben hierdoor zelfmoord gepleegd. "De strijd is niet verloren," zegt ze. "We winnen meer en meer terrein."
Water
"Enron heeft gezworen om in India elke druppel water te privatiseren, ze zijn vroegtijdig moeten stoppen. De grootste investeringsbank in de VS is enkele dagen geleden ingestort. Een economie gebaseerd op gulzigheid zonder respect voor de omgeving zal vroeg of laat ineenstorten. We willen een wereld waar het klimaat veilig is, mensen eten hebben en ons water gemeengoed is. Een wereld waar onze zaden niet gepattenteerd zijn, waar men niet op ons voedsel speculeert. De hedendaagse honger en dorst is een gevolg van speculatie en privatisering", zegt Vandana.
Militarisering
Ook de Palestijnse activist Mustapha Barghouti en Angela Godfrey-Goldstein van de Israelische vredesbeweging riepen op tot solidariteit met het Palestijnse volk en tegen het appartheidssysteem in de bezette gebieden. "De militarisering van onze wereld is zorgwekkend. Een voorbeeld daarvan is de situatie in Palestina. Geen enkele land heeft een militaire bezetting die al meer dan 41 jaar duurt. Sinds Anapolis zijn er 31 nieuwe kolonies bijgekomen en 100 extra checkpoints," aldus Mustapha Barghouti.
Angela Godfrey-Goldstein van icahd, de Israelische vredesbeweging
De Palestijnse acitivist Mustapha Barghouti
Het Europees Sociaal Forum duurt nog tot zondag 21 september 2008.
Voor meer info:
Volg de berichtgeving op
| |
Beste familieleden en vrienden, Kom naar onze rwandadag op 24 augustus in De Meent. Ik ben ervan overtuigd dat dit programma jullie zal boeien en misschien komt er zelfs nog een verrassingsact bij. Adriaan en Mark Van Den Hoof hebben gezorgd voor een spetterende avond. 's Namiddags kunnen we genieten van de fantastische dansgroep Ballerino en de Belgische première van de Nederlandse jeugdfilm Timboektoe. De opbrengst van deze rwandadag gaat integraal naar het werk van Zuster Rachel in Nyamasheke. Zij werkt reeds meer dan 50 jaar in Rwanda dat onlangs getroffen werd door een aardbeving. Bron: Marie-Claire Baeyens |
European Coordination Via Campesina and Young Friends of the Earth Europe invite you to:
Youth Camp, 16-21st September 2008, Malmö (Sweden)
The European Coordination of Via Campesina and Young Friends of the Earth Europe are organizing a youth camp alongside the next European Social Forum in Malmö.
The youth camp will be a place to exchange, learn and implement practical alternatives to the current consumerist system. We are young people from different European countries, concerned about food, farming and climate change - some of the most important questions of our time, which have an impact on billions of people’s lives. We are convinced that we can change the world by unifying reflection and action, thoughts and practice. For this reason, we are holding this camp at the same time as the European Social Forum (www.esf2008.org).
Over the last sixty years, the replacement of sustainable family farming by industrial and corporate-controlled ways of production and consumption has lead to a worldwide food and environmental crisis, and is a main driver of climate change.
In order to confront these crisis, both radical political change and changes in Western lifestyles are needed. We want to build here and now other ways of living, of working, of consuming, of acting together. Sustainable living and family farming can help to decide about our own lives, counter the increasing control of corporations over all aspects of our lives, and guarantee a future for generations to come.
The camp will be organized with the participation of all people staying there (through a collective kitchen, a daily assembly to organize the life in the camp, etc.). Within the camp, practical workshops will be organized on different topics including: producers-consumers association, house self-building, growing farm seeds, producing local and autonomous energy, a critical consumers city guide-tour, WTO-poly. There will also be briefings on and action preparation for the up-coming climate change mobilisations in Poznan and Copenhagen in 2008 and 2009.
About 200 people will be able to stay in the camp. The workshops will be open to all, whether staying in the camp or not. There will be no fee to take part in the camp, but you will be invited to contribute to costs of meals.
What: Youth Camp by Via Campesina and Young Friends of the Earth Europe When: 16-21 September Where: close to Malmö, Sweden Who: 200 people, who are willing to take part in the camp Costs: travel costs, contribution to meals (approx 5 euro a day), ESF-fee (if you want to attend ESF)
If you wish to receive more information or to get involved, please contact: youthcampmalmo@collectifs.net
Who are we:
The European youth group of Via Campesina gathers young farmers and young people who wish to become farmers. Since 2007, we have started to develop joint analyses and joint strategies to facilitate access to sustainable family farming for young people in Europe. www.viacampesina.org
Young Friends of the Earth Europe (Young FoEE) is a youth network within Friends of the Earth Europe. Its aim is to bring together young people and youth organisations from all over Europe to work together on pressing environmental issues such as climate change in a European context. We want to give politicians, businesses and the general public the youth perspective on environmental issues. www.foeeurope.org/youngfoee
Supporting organisations : Fältbiologerna (Nature and Youth, Sweden): www.skanesfaltbiologer.se NOrdBruks (Via Campesina Sweden): www.nordbruk.org Miljöförbundet Jordens Vänner (FoE Sweden): www.mjv.se Latinamerikagrupperna/UBV: www.latinamerikagrupperna.se FIAN Sweden: www.fian-sverige.org
Is 'internationale solidariteit' een betere term dan 'ontwikkelingssamenwerking'? De visies op ontwikkelingssamenwerking evolueren voortdurend. Misschien hoort bij een veranderende visie ook een andere naam?
Deze cartoon uit een lespakket van Broederlijk Delen illustreert de kritiek op de voorbijgestreefde visie van ontwikkelingshulp.
11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, organiseert in alle Vlaamse provincies een vrijwilligersforum. Oost-Vlaanderen en Limburg kwamen al aan de beurt, in de andere provincies krijgen de vrijwilligers de komende weken nog de kans om mee te denken over ontwikkelingssamenwerking.
Vrijwilligersfora
De vrijwilligersfora willen de vrijwilligers aan het woord laten over de rol van de ngo's en hun kijk op ontwikkelingssamenwerking. Wat is er goed? Wat moet er veranderen?
De visies op ontwikkelingssamenwerking worden voortdurend bijgeschaaft en aangepast. Het aantal conferenties en studies dat zich buigt over efficiënte ontwikkelingssamenwerking is niet bij te houden. Eén van die studies, van het HIVA, toont aan dat in Vlaanderen een groot draagvlak is voor solidariteit met het Zuiden. Maar de gewone mensen in de straat verstaan daaronder nog steeds een caritatieve vorm van ontwikkelingshulp.
Tijd om alvast met de vrijwilligers in debat te treden. In Genk leidde de uitnodiging van 11.11.11. tot een boeiend debat. De ideeën uit de verschillende vrijwilligersfora zullen gebundeld worden in een Staten-Generaal in maart 2009. Ik wil daarom geen weergave geven van het debat in Genk. Het bestuur van 11.11.11. is ijverig aan het werk om dat in goede banen te leiden.
Ik wil het hebben over een opmerkelijke oproep van één van de vrijwilligers, om tegelijk met het debat, de naamgeving 'ontwikkelingssamenwerking' onder de loep te nemen. Ze stelde voor om de term 'internationale solidariteit' te gebruiken. Daar valt heel wat voor te zeggen, vind ik. Eerst eens kijken hoe het begrip 'ontwikkelingssamenwerking' tot hiertoe is veranderd.
Waarom voldoet de term ontwikkelingssamenwerking niet?
Nog niet zolang geleden spraken we van 'ontwikkelingshulp'. Die term blijft hardnekkig opduiken en er is ook sprake van enige begripsverwarring. DGOS schrijft in haar publicatie 'Aan ontwikkelingssamenwerking doen' volgende definitie: "Ontwikkelingssamenwerking omvat alle vormen van hulp die de rijkste landen bieden aan de armste landen."
Bij de term 'ontwikkelingshulp' hoort het beeld van de scheve verhoudingen, van de kloof tussen het rijke noorden en het arme zuiden. Of was het nu het rijke westen? Alleszins, de kloof is bestaande en aan het begin van de 21ste eeuw zijn er alarmerende berichten dat die kloof nog groter wordt. De term 'ontwikkelingshulp' suggereert ook nog iets anders: namelijk dat de kloof te overbruggen zou zijn wanneer de 'industriële, beschaafde' landen de 'niet ontwikkelde' landen helpen zich te ontwikkelen. Op deze zienswijze is veel kritiek.
Trade, not aid
In de jaren '60 en '70 van vorige eeuw ontstond de kritiek dat 'hulp' geen echte ontwikkeling kon teweeg brengen en dat hulp de 'ontwikkelingslanden' integendeel afhankelijker maakt. De officiële ontwikkelingshulp bestond vaak uit goedkope leningen en vele machthebbers van ontwikkelingslanden stapelden daarmee schulden op, terwijl de hulp niet terechtkwam waar ze nodig was.
UNCTAD, de VN-Conferentie voor Handel en Ontwikkeling, lanceerde in 1968 het initiatief "Trade, not Aid", dat aandrong op handel in plaats van hulp. Om volledig te zijn, het waren vertegenwoordigers van ontwikkelingslanden, die de oproep lanceerden.
"Trade, not aid!" Ce slogan, lancé par les représentants du Tiers-monde en 1968 à la deuxième conférence des Nations Unies pour le Commerce et le Développement (New Delhi) montre bien que plus que d'une assistance financière, c'est d'un commerce juste dont les pays pauvres ont le plus besoin. bron: www.france-jeunes.net
Veranderende visie
"Trade, not aid" werd het adagium van de Fairtrade-beweging. Tegelijk veranderde de kijk van NGO's op hun werk in de ontwikkelingslanden. De term 'ontwikkelingshulp' werd vervangen door 'ontwikkelingssamenwerking'. 'Samenwerking' doelt op een meer evenwichtige verhouding tussen partners uit het noorden en zuiden.
Hulp werd dus samenwerking. Maar ook 'ontwikkeling' is onderhevig aan tal van visies. In de loop van de jaren werd het duidelijk dat het 'duurzame ontwikkeling' moet zijn en dat het werken daaraan niet enkel in het zuiden moet gebeuren, maar ook bij ons. Internationaal vinden principes zoals 'eigenaarschap' en 'wederzijdse verantwoordelijkheid' ingang.
Broederlijk Delen is één van de NGO's die een sterke visie heeft ontworpen, die ze samenvatten in vijf principes:
1. Ontwikkeling begint bij de mensen in het Zuiden. Zij bepalen zelf hun toekomst.
2. Ontwikkeling gebeurt in gemeenschap. Wat niet gedragen wordt door de gemeenschap is niet duurzaam. Waar mensen samenwerken, boeken ze resultaat.
3. Ontwikkeling begint bij de eigen mogelijkheden van mensen. Zij kunnen zelf verandering op gang brengen.
4. Ontwikkeling omvat de gehele mens. Ontwikkeling die enkel materiële zaken betreft is niet duurzaam. Ze omvat alle dimensies van het leven, ook spiritualiteit. Zo vinden we ook de inspiratie om zelf te werken aan een levensstijl die de Aarde adem en het Zuiden ruimte geeft.
5. Ontwikkeling vraagt een structurele en wereldwijde aanpak. Onze partnerorganisaties wonen niet op een eiland. De globalisering schudt de resultaten die zij boeken voortdurend door mekaar. Daarom zijn onze partnerorganisaties in het Zuiden betrokken bij politieke acties en internationaal lobbywerk.
bron: www.broederlijkdelen.be
Internationale Samenwerking ?
De term 'ontwikkelingssamenwerking' is op dit moment het meest in omgang. Sommige overheden plaatsen dit in het kader van 'internationale samenwerking'. In Nederland geeft de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling het maandblad IS uit, wat dus staat voor Internationale Samenwerking.
De Vlaamse overheid richtte in 2005 het Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking VAIS op. Een terechte vraag daarbij, is of we op die manier komen tot een coherenter beleid voor ontwikkelingssamenwerking, of dat ontwikkelingssamenwerking verwatert en vermengd wordt met andere belangen als buitenlandse handel.
Internationale Solidareit !
We komen eindelijk bij het voorstel om het begrip 'ontwikkelingssamenwerking' te vervangen door het begrip 'internationale solidariteit'. Ik voel er iets voor. Solidariteit is een heel kernachtig begrip, dat samenhorigheid en verantwoordelijkheid inhoudt. We leven in een mondiale samenleving, waar elke aardbewoner een plaats moet krijgen.
Het begrip solidariteit zit ook in de definitie van 'duurzame ontwikkeling': solidariteit tussen mensen wereldwijd en solidariteit tussen generaties. Solidariteit gaat verder dan de verhouding tussen armen en rijken. Ook tussen mannen en vrouwen, tussen verschillende culturen, tussen werkgevers en werknemers, ook solidariteit met zieken, gehandicapten horen daarbij.
Solidariteit kan echter ook aanleiding geven tot een enge visie. Denk maar aan 'solidariteit met de slachtoffers van een natuurramp'. Noodhulp is nodig, maar als dat de definitie wordt van solidariteit, dan zijn we geen stap verder.
'Internationale solidariteit' is een ruimer begrip dan ontwikkelingssamenwerking en kan een belofte inhouden. Ik denk dat het een goede aanvulling is die aangeeft op wat we in onze 'andere wereld' willen bereiken. Ik denk dat we het begrip 'ontwikkelingssamenwerking' nog een tijd zullen gebruiken. In het debat over hoe ontwikkelingssamenwerking er moet uitzien, kunnen nieuwe begrippen het perspectief verbreden. 'Internationale solidariteit' verdient onze aandacht.