zondag, oktober 19, 2008

NEE tegen de boskap in Vlaanderen!

Laat uw stem gelden: ZEG NEE!


De Situatie

Vlaanderen is de bosarmste regio in West Europa en toch wordt hier elke maand 18 hectare bos gekapt of 1 voetbalveld per dag. Dit is mogelijk omdat het om zonevreemde bossen gaat. Een op de vier bossen in Vlaanderen is zonevreemd. Dit zijn bossen die in het kader van ruimtelijke planning als woongebeid of als industriegebied ingekleurd zijn. We spreken dus over tienduizend hectare of bijna 4 miljoen bomen die onmiddellijk bedreigd zijn.

Het Lappersfortbos (19 hectare) in Brugge is het symbool dossier bij uitstek. Onlangs is 1,5 hectare van het Lappersfortbos al gerooid voor de aanleg van een dubbele rijbaan en nu wordt nog eens 3,5 hectare bedreigd. Fabricom GTI (onderdeel van de GDF Suez GTI holding) is eigenaar van deze 3.5 hectare en is van plan om er kantoren en loodsen te bouwen. De kapvergunning werd aan Fabricom GTI verleend door Burgemeester Patrick Moenaert.

Het kappen is zinloos: er zijn voldoende alternatieven (grondenruil) en daarenboven heeft Brugge nu al een grote leegstand aan bedrijfspanden (65 panden).

Stuur een protest email

NavaNadi is een online actie gestart waarbij we rekenen op uw hulp. Met een paar muisklikken kunt u een email sturen naar de Burgemeester van Brugge en naar Fabricom GTI waarin u verklaart het niet eens te zijn met de huidige gang van zaken.

Door zoveel mogelijk emails te versturen hopen wij de ogen van de betrokken partijen te openen en hen te laten zien dat Vlaanderen de schaarse bossen die nog overblijven, niet wil verliezen.

Verstuur een mail naar Patrick Moenaert

donderdag, oktober 02, 2008

Journalist Award 2008

Le Concours de journalisme 2008 de l’UE

Concours européen sur les discriminations et la diversité ouvert aux journalistes de la presse écrite et électronique

Nederlandstalige versie zie onderaan

Le Concours de journalisme 2008 «Pour la diversité – Contre les discriminations» distingue les journalistes qui, par leur travail, contribuent à mieux faire comprendre à leurs lecteurs les avantages de la diversité et à lutter contre les discriminations dans la société. Les journalistes de la presse écrite et électronique des 27 États membres de l’UE sont invités à soumettre leurs articles sur les questions liées à la diversité ou aux discriminations basées sur l’origine raciale ou ethnique, la religion ou les convictions, l’âge, le handicap ou l’orientation sexuelle.

Les journalistes sont particulièrement encouragés à contribuer à la prise de conscience de la diversité dans le domaine de l’emploi et des discriminations multiples.

Des professionnels des médias et des experts de la lutte contre les discriminations choisiront 27 gagnants nationaux. Un jury européen choisira ensuite le grand gagnant et les deux seconds pour le prix européen. Les articles seront jugés sur la base de la valeur et de la pertinence de leurs informations, de la complexité de la recherche et de la préparation nécessaires, de leur originalité et de leur créativité ainsi que de leur impact sur le grand public.

Prix spécial sur les Roms

Le concours de cette année comprend un prix spécial sur les Roms, une communauté qui souffre souvent de la violence raciale, des discours de haine et de discriminations dans l’accès à l’emploi, l’enseignement, les soins de santé et les services publics et sociaux. Les journalistes sont invités à soumettre des articles dans cette catégorie spéciale qui traite des discriminations à l’encontre des Roms sur la base de l’origine raciale ou ethnique, de la religion ou des convictions, de l’âge, du handicap ou de l’orientation sexuelle. Comme les Roms souffrent souvent de discriminations pour plusieurs motifs, les articles sur les discriminations multiples sont particulièrement encouragés.

Qui peut participer?

Les journalistes de la presse écrite et électronique des 27 États membres de l’UE sont invités à participer au Concours de journalisme 2008. Les articles doivent avoir été publiés dans un titre de la presse écrite ou électronique entre le 1er janvier et le 31 octobre 2008. La rédaction principale du titre de presse dans laquelle l’article a été publié doit être établie dans un des 27 États membres de l’UE. Les articles doivent être soumis dans une des 23 langues officielles de l’UE et comprendre au moins 3 800 caractères (espaces compris).

Intéressé?

Il suffit de compléter le formulaire de candidature en ligne et de télécharger l’article. La date ultime de dépôt des articles est fixée au 31 octobre 2008. Veuillez lire attentivement le règlement du concours avant de soumettre votre article. Il n’y a pas de droit d’inscription.

www.journalistaward.stop-discrimination.info

De Journalistenprijs 2008

EU-brede competitie over discriminatie en diversiteit bedoeld voor journalisten van de gedrukte pers en internetjournalisten

De Journalistenprijs 2008 "Verschil moet er zijn. Discriminatie niet." is een eerbetoon aan journalisten die met hun werk een bijdrage leveren aan een beter algemeen begrip van de voordelen van diversiteit en de strijd tegen discriminatie in de maatschappij. Journalisten van de gedrukte pers en internetjournalisten van de 27 lidstaten worden uitgenodigd om artikelen in te sturen over vraagstukken van diversiteit of discriminatie op grond van ras of etnische afkomst, godsdienst of overtuiging, leeftijd, handicap en seksuele geaardheid.

Journalisten worden met name aangemoedigd om aandacht te besteden aan diversiteit op de werkvloer en aan discriminatie op meerdere gronden.

Mediaprofessionals en deskundigen op het gebied van discriminatiebestrijding zullen 27 nationale prijswinnaars selecteren. Een EU-jury zal vervolgens de drie winnaars van de EU-brede prijs kiezen. De inzendingen worden beoordeeld op hun nieuwswaarde, relevantie, onderzoeks- en voorbereidingsniveau, originaliteit en creativiteit, en ook op hun invloed op het grote publiek.

Speciale prijs voor een artikel over de Roma

Dit jaar wordt bijzondere aandacht besteed aan de Roma, een gemeenschap die vaak het slachtoffer is van racistisch geweld, haatzaaiende uitspraken en discriminatie op het gebied van werk, onderwijs, gezondheidszorg en openbare en sociale diensten. Journalisten worden uitgenodigd om voor deze speciale categorie artikelen in te zenden over discriminatie van de Roma op grond van ras of etnische afkomst, godsdienst of overtuiging, leeftijd, handicap of seksuele geaardheid. Aangezien de Roma vaak te lijden hebben van discriminatie op meerdere gronden, worden artikelen over meervoudige discriminatie in het bijzonder op prijs gesteld.

Wie kan er meedoen?

De Journalistenprijs 2008 is bedoeld voor journalisten van de gedrukte pers en internetjournalisten uit alle 27 EU-lidstaten. Inzendingen moeten zijn gepubliceerd in gedrukte of online-media tussen 1 januari en 31 oktober 2008. De hoofdredactie van het mediumkanaal waarin de inzending is gepubliceerd, moet gevestigd zijn in een van de 27 EU-lidstaten. Artikelen moeten zijn geschreven in een van de 23 officiële EU-talen en moeten minimaal 3800 tekens lang zijn (inclusief spaties).

Bent u geïnteresseerd?

U hoeft alleen het online-inschrijfformulier in te vullen en uw inzending te uploaden. De deadline voor inzendingen is 31 oktober 2008. Lees de deelnamevoorwaarden zorgvuldig door voordat u uw inzending instuurt. Deelname is gratis.

www.journalistaward.stop-discrimination.info

woensdag, oktober 01, 2008

Terugblik op het ESF 2008



Submitted by Famke on 24 september, 2008 - 11:07.

Europees Sociaal Forum 2008
De herinneringen aan het ESF in Malmö liggen nog fris in het geheugen en de vele opgedane ideeën en contacten zorgen voor extra energie. Iedereen heeft dan ook volop genoten van deze vijfde editie van het Europees Sociaal Forum.
Door het inleggen van een bus naar Malmö, heeft het Sociaal Forum van België alweer zijn steentje bijgedragen tot het versterken van de netwerken. We hopen alvast dat de opgedane energie ook in eigen land een weerklank zal vinden. Het aantal deelnemers vanuit België was alvast behoorlijk indrukwekkend. Tussen de 250 en 300 Belgen namen een week vrij om naar Malmö te gaan. Bovendien waren ze ook erg actief in het uittekenen van het programma, via de vele voorstellen die gelanceerd werden door Belgische organisaties en de vele Belgische sprekers in de verschillende panels.Landgenoten sneden ook heel diverse thematieken aan Vakbondsthema's, de strijd tegen Economic Partnership Agreements, klimaatsverandering, commercialisering in de gezondheidszorg en illegitieme schulden in het Zuiden passeerden allemaal de revue. De Belgische avond op donderdag in de Chokoladefabriek, zorgde tenslotte voor de nodige contacten tussen altermondialistren van allerlei slag en de twee grote delegaties van het ACV en ABVV .

Het Europees Sociaal Forum in Malmö bracht heel wat mensen op de been. Ongeveer 10.000 mensen waren getuigen van de vijfde editie van het ESF. Het verwachte aantal, 20.000 deelnemers, werd echter niet gehaald. Jammer genoeg dus geen echt overtuigende opkomst, waardoor ook de dynamiek en het gevoel deel uit te maken van een brede beweging niet altijd heel intens aanwezig waren. Daartegenover stond dat uit verschillende hoeken de inhoud en het niveau van de seminaries en workshops werd geprezen.Misschien dat de NOC (Nordic Organising Comittee) de mobilisatie voor het Forum een beetje afgeremd heeft uit logistieke overwegingen. De schrik om met een grote financiële kater achter te blijven, was voortdurend aanwezig in de ondertoon bij de voorbereidingen. Door deze sterke focus op een evenwichtig budget en de beperkte ruimte die Malmö biedt, werd de beweging op verschillende vlakken op een tweede plaats gezet. Het werd al snel duidelijk dat de Zweden serieus gesnoeid hebben in de uitgaven voor vertalingen, decoratie en wegwijzers waardoor er meer dan één deelnemer is verloren gelopen tijdens de fora dagen en waardoor soms iemand in een seminarie terecht kwam waar weinig of geen vertaling voorzien was.

Every heart has a revolutionary cell
Tijdens de demonstratie op zaterdag liepen de straten van de stad vol met kleurrijke spandoeken. De diversiteit eigen aan het ESF was erg duidelijk zichtbaar tijdens de demo. Uiteindelijk bleken er 15.000 mensen op te stappen gedurende de 7 km lange manifestatie. De inwoners van Malmö keken geamuseerd toe en liepen hier en daar spontaan mee met één van de delegaties. De vele toekijkende kinderen bleven vaak achter met ACV-petjes en ballonnen.
Another Europe is possible
De evaluatie van de seminaries, workshops en grote thematische vergaderingen is, zoals gezegd, over het algemeen erg positief. De deelnemende organisaties bleken geïnvesteerd te hebben in goed voorbereidend werk wat uiteraard zijn vruchten afwierp. Er was een duidelijke focus op het boeken van resultaten en duurzame contacten/allianties tussen de verschillende Europese sociale bewegingen.

Een aantal gemeenschappelijke mobilisatiemomenten werden tijdens verschillende bijeenkomsten in Malmö verder voorbereid. 2009 wordt alvast voor veel organisaties en activisten een belangrijk jaar:

1/ Voor een sociaal Europa. Er wordt een gemeenschappelijke Europese campagne opgezet tegen de bedreigingen uit Europese hoek op het vlak van vakbondsrechten en sociaal-economische thema's. De lentetop in Brussel in maart 2009 wordt alvast beschouwd als een mogelijk moment voor een tegentop rond deze kwesties.

2/ Voor een vredevol Europa. In april 2009 zullen er overal in Europa demonstraties georganiseerd worden tegen de NAVO-politiek. Vooral in Strasbourg en Khiel zal er een duidelijk signaal gegeven worden aan de NAVO.

3/ Actie rond klimaat. Klimaatsverandering wordt een serieuze bedreiging en het is hoogtijd dat politici hieraan iets doen. Op 6 december 2008 vindt hierover een top plaats in Polen. In december 2009 wordt het eveneens een grote mobilisatie naar aanleiding van de klimaattop in Kopenhagen.

4/ Stop de G-8. In juli 2009 is er de uitnodiging vanuit Italië om deel te nemen aan het protest tegen de jaarlijkse G8-top die nu doorgaat in Sardinië. Een belangrijk moment om alsnog onze alternatieven voor vrede, democratie en milieu in de verf te zetten.
Naast deze grote mobilisatiemomenten, zijn er uit de verschillende seminaries ook erg diverse oproepen gekomen voor gemeenschappelijke acties. Het seminarie van het Actieplatform gezondheid en solidariteit bijvoorbeeld eindigde met een sterke eensgezindheid rond de noodzaak van een Europees netwerk rond commercialisering binnen de gezondheidssector. Niet enkel om informatie uit te wisselen, maar ook om gemeenschappelijke campagnes en acties op te zetten op Europees niveau, naar aanleiding van de EU richtlijn rond vrij verkeer van gezondheidsdiensten en de Europese verkiezingen in juni 2009.